zonder-voorschrift.com
top
logo


Home Extensies
Extensies PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
maandag 11 augustus 2008 06:00
Inhoudsopgave
Extensies
Componenten
Modules
Plugins
Languages (talen)
Alle pagina's

Zo uit het pakket, heeft Joomla! alles in huis om uw inhoud te bewerken en uw website te doen stralen. Maar voor veel mensen ligt de ware kracht van Joomla! in het applicatie framework dat het mogelijk maakt voor ontwikkelaars over de hele wereld om krachtige toevoegingen te creëren welke extensies genoemd worden. Een extensie wordt gebruikt om mogelijkheden toe te voegen aan Joomla! die niet bestaan in de basis core code. Hier zijn enkele voorbeelden van de honderden beschikbare extensies:

 • Dynamische formulieren
 • Zakelijke of organisatorische toepassingen
 • Documenten beheer
 • Afbeelding en multimedia gallerijen
 • E-commerce en winkelwagen toepassingen
 • Forums en chat software
 • Kalenders
 • E-mail nieuwsbrieven
 • Data collectie en rapportage tools
 • Banner advertentie systemen
 • Betaalde inschrijf services
 • en nog veel, veel, meer

U kunt meer voorbeelden vinden op onze altijd groeiende Joomla! Extensions Directory. Bereid u voor en verbaas u over de hoeveelheid opwindend werk geproduceerd door onze actieve ontwikkelaars community!

Een bruikbare gids voor de extensiesite kunt u vinden op:
http://extensions.joomla.org/content/view/15/63/

Typen Extensies

Er zijn vijf typen extensies:

 • Componenten
 • Modules
 • Templates
 • Plugins
 • Languages (talen)

U kunt meer lezen over deze specifieke typen door gebruik te maken van de links in de artikel index - een inhoudsopgave (weer een andere nuttige mogelijkheid van Joomla!) - rechts bovenaan of door te klikken op de Volgende link onderaan.


Component - Joomla! Extension Directory Componenten

Een component is het grootste en meest complexe type extensie. Componenten zijn kleine applicaties die in het hoofdgedeelte van de site worden weergegeven. Een vergelijking die de verhouding verduidelijkt zou kunnen zijn dat Joomla! een boek is en alle componenten zijn de hoofdstukken in het boek. Het core artikel component (com_content), bijvoorbeeld, is de mini applicatie welke alle core artikelen verwerkt net zoals het core registratie component (com_user) de mini applicatie is welke de gebruikers registratie behandeld.

Veel van de Joomla! core mogelijkheden worden geboden door gebruik van de standaard componenten zoals:

 • Contactpersonen
 • Voorpagina
 • Nieuwsfeeds
 • Banners
 • Groepsmail
 • Enqûetes

Een component beheert data, stelt weergaven in, biedt functionaliteit, en kan over het algemeen elke operatie uitvoeren welke niet valt onder de algemene functies van de core code.

Componenten werken hand in hand samen met modules en plugins om een rijke variatie van inhoudweergave te bieden naast de standaard artikel en inhoudweergave. Ze maken het mogelijk Joomla! compleet te transformeren en de mogelijkheden uit te breiden.


Module - Joomla! Extension Directory Modules

Een meer lichtgewicht en flexibele extensie gebruikt voor de paginaweergave is een module. Modules worden gebruikt voor kleine delen van de pagina welke over het algemeen minder complex zijn en vertoond kunnen worden naast verschillende componenten. Om onze vergelijking van het boek voort te zetten, een module kan gezien worden als een voetnoot of een bijschrift, of misschien een afbeelding/onderschrift gedeelte welke weergegeven kan worden op een bepaalde pagina. Uiteraard kan een voetnoot op elke pagina staan maar niet alle pagina's zullen ze hebben. Voetnoten kunnen getoond worden ongeacht welk hoofdstuk u leest. Net zo als modules weergegeven kunnen worden ongeacht welk component geladen is.

Modules zijn kleine mini toevoegingen welke overal geplaatst kunnen worden op uw site. Ze werken in sommige gevallen samen met componenten en in andere gevallen zijn ze volledige op zich zelf staande stukjes code om data weer te geven uit de database zoals artikelen (Nieuwsflits). Modules worden gewoonlijk gebruikt om data weer te geven maar zij kunnen ook interactieve formulier items zijn om data in te voeren zoals bijvoorbeeld de log-in module of de enqûetes.

Modules kunnen toegewezen worden aan moduleposities welke gedefinieerd zijn in uw template en op de backend in module beheer wanneer u de module positie instellingen bewerkt. Bijvoorbeeld, "links" en "rechts" zijn veel gebruikt voor een 3 kolommen template.

Modules weergeven

Elke module is toegewezen aan een modulepositie op uw site. Indien u het op twee verschillende plaatsen wilt weergeven dient u de module te kopiëren en de kopie toe te wijzen aan de nieuwe plek. U kunt ook instellen in welke menu-items (dus pagina's) een module getoond wordt, u kunt alle menu-items selecteren of u kunt deze uitkiezen door de control toets ingedrukt te houden en meerdere locaties één voor één te selecteren in het module [Bewerken] venster

Opmerking: Uw Hoofdmenu is een module! Wanneer u een nieuw menu in menu beheer creëert kopieert u eigenlijk de Hoofdmenu module (mod_mainmenu) code en geeft u het de naam van uw nieuwe menu. Wanneer u een module kopieert, kopieert u niet alle parameters, u staat Joomla! eenvoudig toe om dezelfde code nogmaals te gebruiken met twee verschillende instellingen.

Nieuwsflits voorbeeld

Nieuwsflits is een module welke artikelen toont van uw site op een toegewezen positie. Het kan gebruikt en geconfigureerd worden om één categorie, alle categorieën, of willekeurige artikelen te kiezen om uit te lichten voor gebruikers. Het kan al naar gelang uw instellingen een deel van het artikel tonen, en zal een Lees meer... link tonen om de gebruiker naar het volledige artikel te brengen.

De nieuwsflits module is vooral nuttig voor zaken zoals sitenieuws of om het laatst toegevoegde artikel aan uw website te tonen.

http://www.canadianrxbest.com - How do you feel about the people who help you?

 

 


Plugin - Joomla! Extension Directory Plugins

Een van de meest geavanceerde extensies van Joomla! is de plugin. In vorige versies van Joomla! stonden plugins bekend als mambots. Naast de naamswijziging is hun functionaliteit uitgebreid. Een plugin is een code sectie welke in werking wordt gezet wanneer een vooringestelde gebeurtenis plaats vindt binnen Joomla!. Editors zijn plugins, bijvoorbeeld, welke uitgevoerd worden wanneer de Joomla! gebeurtenis onGetEditorArea voorkomt. Het gebruik van een plugin stelt de ontwikkelaar in staat om de manier waarop de code wordt uitgevoerd te wijzigen afhankelijk van welke plugins geïnstalleerd zijn om te reageren op een gebeurtenis.


Language - Joomla! Extensions Directory Languages (talen)

Nieuw in Joomla! 1.5 en misschien de eerste en meest kritische extensie is een taal. Joomla! wordt vrijgegeven met meedere installatie talen maar de basis site en administrator worden geleverd in één enkele taal en-GB - hetgeen engels is. Om alle huidige beschikbare talen in het pakket in te voegen zou het core pakket onmogelijk vergroten en onhandelbaar om te uploaden maken. De taalbestanden maken het mogelijk om alle gebruikers interfaces, zowel frontend als backend weer te geven in de voorkeurstaal. Let op, deze paketten hebben geen enkele invloed op de eigenlijke inhoud zoals artikelen.

Meer informatie over vertalingen is beschikbaar op http://community.joomla.org/translations.html
De Nederlandse taalpakketten worden verzorgt door het Dutch Translation Team, een samenwerking tussen Joomla.Taalbestand.nl en JoomlaCommunity.eu waar u bovendien in de downloadsectie bovendien compleet in het Nederlands te installeren extensies kunt downloaden.

Laatst aangepast op woensdag 30 mei 2018 10:14
 

bottom

Powered by Joomla!. Designed by: Free Joomla Themes, hosting. Valid XHTML and CSS.